Sezon uważa się za otwarty!

0
205

Każdego roku, gdy kończy się lato, a za oknem można zaobserwować zmianę pory roku, wielkimi krokami zbliża się sezon zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Mimo, że czujemy się dobrze i nie zdążyliśmy jeszcze zmienić garderoby na cieplejsze swetry, warto zatroszczyć się o zdrowie, zanim jesień zagości na dobre, przynosząc nam w prezencie grypę. Istnieją produkty bogate w składniki, które zmniejszają ryzyko zachorowania, a także podnoszą odporność organizmu. Należą do nich zdecydowanie nienasycone kwasy omega-3, których doskonałym źródłem są suplementy diety. Elementy są przygotowane w taki sposób, aby były dobrze wchłaniane przez organizm. Warto tez zaopatrzyć się w czosnek oraz cytrynę, którą w chłodne dni dodajemy do gorącej herbaty. Cytryna to źródło witaminy C, która odgrywa znaczącą rolę w procesie zwalczania przeziębienia. Warto też wzbogacić dietę w produkty o działaniu przeciwzapalnym. Możemy zaliczyć do nich suszone daktyle, maliny czy miód. Zawarte w nich naturalne substancje zadziałają na nas równie skutecznie, jak zakupiona w aptece aspiryna. Zwolennicy medycyny naturalnej mogą również zaopatrzyć się w herbatkę lub w jagody goji, które mają bardzo bogaty skład i wpływają na odporność. Podobnie działa sok z owoców noni, które także pojawiły się jakiś czas temu na rynku.