Organizm ludzki wymaga dostarczania wielu składników, które gwarantują jego sprawne funkcjonowanie. Możemy ustrzec się przed wieloma nieprzyjemnościami poprzez unikanie pewnych składników w pożywieniu lub poprawiać stan zdrowia poprzez uzupełnienie diety sprawdzonymi i zalecanymi produktami. Jednym z istotnych elementów, który powinien znaleźć się w naszej diecie, są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Ich dużą zawartość wykazują ryby, głównie te, które gotujemy na parze, ponieważ smażenie zabija wiele cennych składników pokarmowych. Podczas zakupów sprawdźmy też, czy ryba jest świeża. Działanie kwasów omega-3 wspiera m.in. układ immunologiczny. Istotne jest wspomaganie się odpowiednimi suplementami szczególnie w czasie podwyższonego ryzyka zachorowania na grypę lub przeziębienie. Wspomaganie odporności organizmu przez kwasy omega-3 potwierdzają badania. Dlatego warto wprowadzić je do diety początkującej mamy, aby wraz z mlekiem otrzymało je niemowlę. Nienasycone kwasy tłuszczowe są też istotne przy rozwoju intelektualnym, emocjonalnym i fizycznym dzieci. Warto więc do diety swoich popich wprowadzić ryby morskie, będące źródłem kwasów omega-3, a także używać w kuchni oleju lnianego oraz rzepakowego. Jak ze wszystkim, z nienasyconymi kwasami omega-3 również nie powinno się przesadzać.