Współczesne społeczeństwo cierpi na wiele różnorodnych chorób. Wiele osób uskarża się na takie dolegliwości, jak migreny, przemęczenie, ogólne osłabienie, problemy trawienne, wzdęcia, zaparcia, biegunki, zgaga, otyłość, miażdżyca, cukrzyca. Choroby te wynikają nie raz z przyczyn genetycznych, jednak bardzo często bywają też efektem niewłaściwego żywienia. Aby zapobiec ich powstaniu, albo też powstrzymać ich rozwój, trzeba nabrać odpowiednich nawyków żywieniowych. Jak zalecają lekarze, należy jeść spokojnie, na siedząco, przeżuwając pokarm powoli. Zbyt pospieszne jedzenie powoduje bowiem trudności z trawieniem. Warto spożywać cztery do sześciu lekkich posiłków każdego dnia. Powinny one być lekkie i mieć w swoim składzie niezbędne białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy oraz minerały. Dlatego też w codziennej diecie powinny znaleźć się zarówno produkty nabiałowe, jak też jarzyny, owoce, zboża, a także źródła witaminy d i b12, czyli albo mięso i ryby, albo grzyby i algi. Rzecz jasna, ważne jest tez to, aby nasza żywność była jak najmniej przetworzona. Konserwanty obciążają bowiem wątrobę i niszczą zgromadzone w organizmie witaminy oraz minerały. Warto też nie przesadzać z cukrem, a zamiast niego spożywać owoce i miód. Tłuszcze zwierzęce lekarze zalecają zaś zastąpić oliwą z oliwek, nasionami słonecznika i dyni oraz sezamem, oliwkami, kaparami. Taka dieta na pewno zapewni nam, długie życie i zdrowie.