Porady lekarzy odnośnie zachowania pięknej cery

0
203

Piękna cera dodaje uroku i atrakcyjności każdej osobie. Niestety, współcześnie wiele osób ma problem z nadmiernym wydzielaniem tłuszczu i łojotokiem. Trądzik młodzieńczy jest nie tylko przypadłością nastolatków, ale też nie raz osób po dwudziestce, a nawet po trzydziestce. Aby uporać się z tym przykrym problemem, lekarze zalecają przede wszystkim zdrową dietę. W codziennym jadłospisie osoby męczącej się z problemem trądziku nie powinny znajdować się konserwanty, biały cukier, czekolada, kawa, ani czarna herbata. Niewskazane są też tłuszcze nasycone, jak smalec, masło, boczek. Obowiązkowymi produktami dla pacjentów z trądzikiem są zaś zboża z pełnego przemiału, na przykład razowy chleb i mąka, brązowy ryż, jak również grzyby, przede wszystkim zaś drożdże. Produkty te zawierają bowiem wiele witamin z grupy b oraz cynku, które są odpowiedzialne za regulację poziomu tłuszczu pod skórą. Ponadto, osoby cierpiące na trądzik, powinny spożywać warzywa bogate w karoteny, jak marchew, pietruszka, pomidory, papryka. Wskazane są też duże ilości owoców, zwłaszcza moreli, brzoskwiń, daktyli, truskawek, jagód. Niezbędne w walce z pryszczami okazują się również tłuszcze nienasycone, pochodzące z oliwek, słonecznika, dyni, sezamu, ryb. Taka dieta może być dodatkowo wsparta herbatką z rumianku, skrzypu, bratka, które oczyszczają organizm z toksyn. Dopiero, gdy zmiana przyzwyczajeń żywieniowych nie wyeliminuje trądziku, lekarz aplikuje antybiotyki, zwalczające bakterie odpowiedzialne za powstawanie wyprysków na skórze.