Porady lekarskie dla wegetarian

0
204

Wegetarianizm to bardzo ekologiczna, korzystna dla ciała i umysłu dieta, którą zaczyna praktykować coraz więcej osób, młodych i starych. Aby jednak nie towarzyszyły jej niedobory białka, witaminy B12 oraz D, należy odpowiednio skomponować swoją dietę. Lekarze zalecają, aby wegetarianie spożywali jak najwięcej produktów mlecznych, zwłaszcza zaś jogurtu naturalnego, zawierającego liczne probiotyki, serów pleśniowych i jajek, które są niezastąpionym źródłem białka oraz wapnia i witaminy B12 i D. Ponadto, wegetarianie powinni spożywać bogate w białko produkty roślinne, a zatem soję, fasolę, bób, cieciorkę, soczewicę i inne rośliny strączkowe. Warto też, aby włączyli do swojej diety jak najwięcej zbóż, które są niezastąpionym źródłem witamin z grupy b. Bardzo odpowiednim pokarmem dla wegetarian są też drożdże i grzyby, gdyż zawierają one witaminę D i B12 oraz cynk. Zdaniem lekarzy, znakomitym produktem dla wegetarian są też algi, które okazują się bogate w białko, tłuszcze i witaminy. Oczywiście, podstawą każdego posiłku wegetarianina powinny być też warzywa i owoce, możliwie najbardziej różnorodne. Ponadto, lekarze zalecają, aby wegetarianie regularnie robili badania krwi. Pomogą one stwierdzić, czy w ich organizmie nie brakuje żadnych składników i ewentualnie uzupełnić je poprzez modyfikacje diety. Dieta wegetariańska pomaga uniknąć wielu chorób cywilizacyjnych, zwłaszcza otyłości, miażdżycy, chorób serca. Dlatego też jest zalecana przez lekarzy.