Białko jest niezbędne do życia. Trzeba jednak dostarczać go organizmowi w mądry sposób, aby zyskiwał on na tym składniku, zamiast tracić. Przede wszystkim, lekarze zalecają, aby nie ograniczać się do spożywania białka, lecz poza nim dbać o dostarczenie organizmowi węglowodanów, tłuszczy, błonnika, witamin i minerałów. Dlatego też wskazana jest zróżnicowana dieta. Ponadto, warto jeść białko pochodzące z nie nadmiernie tłustych produktów. Zamiast wieprzowiny, smalcu i boczku lepiej sięgnąć po drób, ryby, oliwę z oliwek. Wegetarianie mogą zaś czerpać białko z nabiału, zwłaszcza zaś z jogurtu naturalnego oraz jajek. Zresztą, dla mięsożerców nabiał również jest bardzo wskazany. Rzecz jasna, białko można też znaleźć w roślinach strączkowych, zwłaszcza soi i fasoli oraz soczewicy. Kolejne nie zwierzęce źródła białka to algi oraz grzyby. Produkty bogate w białko posiadają też zwykle wiele wapnia, fosforu i żelaza, a także witamin B12 i D. Warto spożywać białko na co najmniej trzy posiłki w ciągu dnia. Na przykład na śniadanie można zjeść jogurt z miodem i bakaliami, na drugie śniadanie kanapki z jajkiem i cebulką, zaś na obiad naleśniki z grzybami i serem, a na kolację chleb z twarożkiem lub pastą rybną. Brak białka negatywnie odbija się na mięśniach, kościach, cerze, włosach, paznokciach. Dlatego też lekarze radzą, aby nie rezygnować z tego cennego składnika odżywczego. Może to mieć bowiem niezwykle przykre dla zdrowia konsekwencje.
Jak dostarczyć organizmowi białka
Zaloguj
Witamy! Zaloguj się na swoje konto
Zapomniałeś hasła? sprowadź pomoc
Odzyskiwanie hasła
Odzyskaj swoje hasło
Hasło zostanie wysłane e-mailem.