Białko jest niezbędne do życia. Trzeba jednak dostarczać go organizmowi w mądry sposób, aby zyskiwał on na tym składniku, zamiast tracić. Przede wszystkim, lekarze zalecają, aby nie ograniczać się do spożywania białka, lecz poza nim dbać o dostarczenie organizmowi węglowodanów, tłuszczy, błonnika, witamin i minerałów. Dlatego też wskazana jest zróżnicowana dieta. Ponadto, warto jeść białko pochodzące z nie nadmiernie tłustych produktów. Zamiast wieprzowiny, smalcu i boczku lepiej sięgnąć po drób, ryby, oliwę z oliwek. Wegetarianie mogą zaś czerpać białko z nabiału, zwłaszcza zaś z jogurtu naturalnego oraz jajek. Zresztą, dla mięsożerców nabiał również jest bardzo wskazany. Rzecz jasna, białko można też znaleźć w roślinach strączkowych, zwłaszcza soi i fasoli oraz soczewicy. Kolejne nie zwierzęce źródła białka to algi oraz grzyby. Produkty bogate w białko posiadają też zwykle wiele wapnia, fosforu i żelaza, a także witamin B12 i D. Warto spożywać białko na co najmniej trzy posiłki w ciągu dnia. Na przykład na śniadanie można zjeść jogurt z miodem i bakaliami, na drugie śniadanie kanapki z jajkiem i cebulką, zaś na obiad naleśniki z grzybami i serem, a na kolację chleb z twarożkiem lub pastą rybną. Brak białka negatywnie odbija się na mięśniach, kościach, cerze, włosach, paznokciach. Dlatego też lekarze radzą, aby nie rezygnować z tego cennego składnika odżywczego. Może to mieć bowiem niezwykle przykre dla zdrowia konsekwencje.