Miód znajduje szerokie zastosowanie w każdej kuchni. Można znaleźć go także w kosmetykach, a to za sprawą swoich właściwości nawilżających i odżywczych. Już Kleopatra wykorzystywała naturalne zalety miodu, dodając go do mleka podczas kąpieli. W Starożytności poznano też wpływ miodu na zdrowie i uznawano go za lekarstwo. Dzięki swoim właściwościom, miód pomaga złagodzić wiele dolegliwości. Każdy z rodzajów znajduje swoje zastosowanie w przypadku innych przypadłości zdrowotnych. W przypadku przeziębienia lub grypy warto dodać do herbaty miód lipowy. Nie od dziś znane są bowiem jedno właściwości przeciwgorączkowe oraz pomoc w zwalczeniu uporczywego kaszlu. Doskonale wspomaga działanie leków i ułatwia zasypianie. Miód spadziowy proponuje się na problemy z wykrztuszaniem. Różni się on smakiem od miodu lipowego. Inny rodzaj bursztynowego lekarstwa wykorzystywany jest przy problemach z układem krążenia i poleca się go w profilaktyce miażdżycy. Jest to miód gryczany, który charakteryzuje się swoistą barwą i smakiem, a także wysoką zawartością magnezu. Wspomaga pamięć i jest pomocny przy gojeniu ran. Tym, którzy mają problemy z ciśnieniem, poleca się miód wielokwiatowy. Wykorzystuje się go także przy leczeniu alergii oraz problemach z układem krwionośnym. Miód wrzosowy działa dobroczynnie na układ pokarmowy oraz moczowy.
Miód potrafi pomóc
Zaloguj
Witamy! Zaloguj się na swoje konto
Zapomniałeś hasła? sprowadź pomoc
Odzyskiwanie hasła
Odzyskaj swoje hasło
Hasło zostanie wysłane e-mailem.