Miód znajduje szerokie zastosowanie w każdej kuchni. Można znaleźć go także w kosmetykach, a to za sprawą swoich właściwości nawilżających i odżywczych. Już Kleopatra wykorzystywała naturalne zalety miodu, dodając go do mleka podczas kąpieli. W Starożytności poznano też wpływ miodu na zdrowie i uznawano go za lekarstwo. Dzięki swoim właściwościom, miód pomaga złagodzić wiele dolegliwości. Każdy z rodzajów znajduje swoje zastosowanie w przypadku innych przypadłości zdrowotnych. W przypadku przeziębienia lub grypy warto dodać do herbaty miód lipowy. Nie od dziś znane są bowiem jedno właściwości przeciwgorączkowe oraz pomoc w zwalczeniu uporczywego kaszlu. Doskonale wspomaga działanie leków i ułatwia zasypianie. Miód spadziowy proponuje się na problemy z wykrztuszaniem. Różni się on smakiem od miodu lipowego. Inny rodzaj bursztynowego lekarstwa wykorzystywany jest przy problemach z układem krążenia i poleca się go w profilaktyce miażdżycy. Jest to miód gryczany, który charakteryzuje się swoistą barwą i smakiem, a także wysoką zawartością magnezu. Wspomaga pamięć i jest pomocny przy gojeniu ran. Tym, którzy mają problemy z ciśnieniem, poleca się miód wielokwiatowy. Wykorzystuje się go także przy leczeniu alergii oraz problemach z układem krwionośnym. Miód wrzosowy działa dobroczynnie na układ pokarmowy oraz moczowy.