Picie yerba mate to dla wielu osób niemalże ceremonia. Do przygotowania tradycyjnego napoju potrzebny jest bowiem odpowiedni sprzęt. Suszone liście paragwajskiej herbaty wsypuje się do naczynka zwanego mate, a przygotowany wywar pije się za pomocą rurki zwanej bombilla. Naczynie pierwotnie było wykonywane z tykwy, ale dzisiaj można spotkać różnorodne materiały. Do samej herbaty również dodaje się owoce lub zioła, aby urozmaicić smak yerba mate. Osobą, która propaguje w naszym kraju picie yerba mate, jest Wojciech Cejrowski. Zafascynowany kulturą Ameryki Południowej podróżnik jest fanem paragwajskiej herbaty. Warto mieć ją w kuchni, ponieważ suszone liście posiadają właściwości zdrowotne. Ich zaletą jest podnoszenie odporności, a także dodawanie energii bez obecności kofeiny. Niektórzy twierdzą, że w liściach mate znajduje się tajemnicza mateina, która pobudza, ale nie szkodzi układowi pokarmowemu i nie przeszkadza w zasypianiu. Yerba mate pobudza trawienie, przez co polecana jest osobom dbającym o linię i planującym zrzucić zbędne kilogramy. W paragwajskiej herbacie wykryto potas, magnez wapń oraz fosfor. Jest więc ona nie tylko smaczna, ale też korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Pomaga regulować ciśnienie, pracę serca, a także poprawia samopoczucie i dodaje wigoru.