Dbanie o wzrok to nie tylko ograniczanie wpatrywania się w ekran telewizora lub komputera, ale również odpowiednia dieta. W produktach, które spożywamy, powinna znaleźć się przede wszystkim witamina A, bo to ten składnik ma zbawienny wpływ na nasze oczy. Nie należy jednak przesadzać, ponieważ nadmiar witaminy A może zadziałać odwrotnie i spowodować problemy ze wzrokiem, a do tego nudności i swędzenie skóry, która w wyniku nadmiaru witaminy w organizmie przybiera żółtawy kolor. Niedobór objawia się wysychaniem spojówek i pogorszeniem widzenia, a także łuszczycą, suchą skórą i łamliwością paznokci. Znanym objawem braku witaminy A w organizmie jest tzw. „kurza ślepota”, czyli bardzo słabe widzenie po zmierzchu. Aby nie spotkały nas takie przypadłości, warto zadbać o uzupełnienie codziennej diety w około 1 mg niezbędnej dawki. Gdzie można ją znaleźć? Bogatym źródłem witaminy A jest wątroba oraz żółtko jaja. Największą dawkę znajdziemy w wątróbce drobiowej, najmniejszą w wieprzowej. Ponadto warto wprowadzić do swojej kuchni marchewkę, pietruszkę oraz szpinak. Najwięcej tej -cennej dla wzroku i prawidłowej wilgotności tkanek miękkich – witaminy znajduje się w tranie. Rybą, która odgrywa tutaj ogromną rolę, jest dorsz. Ponadto witaminę A znajdziemy w dyni, morelach, pomidorach oraz maśle i śmietanie.