Aloes to roślina, której właściwości zdrowotnych nie sposób przecenić. W połączeniu z minerałami tworzy suplementy diety, które zyskują uznanie na całym świecie. Ogromną zaletą samej rośliny jest to, ze bardzo łatwo wyhodować ją w domu. Wystarczy mała gałązka aloesu, aby po kilku miesiącach móc rozsadzić roślinę i podarować jedną doniczkę komuś bliskiemu. W przypadku poparzenia gorącą wodą lub garnkiem, wystarczy odkroić jedną gałązkę, dostać się do miąższu – galaretki ukrytej wewnątrz liścia – i przyłożyć do rany. Aloes zapewnia ukojenie i wspomaga proces gojenia. Znane są również jego właściwości nawilżające, dlatego spotykany jest w ogromnej ilości kosmetyków. Znakomitym sposobem na poprawę trawienia jest zainwestowanie w przetworzony miąższ aloesowy, którego picie przynosi poprawę działania układu pokarmowego, a także wzmacnia odporność błon śluzowych na szkodliwe substancje oraz drobnoustroje. Samodzielnie możemy wykonać w domu maseczki do skóry, a także do włosów. W Internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na domowe mikstury, wykorzystujące nawilżające właściwości aloesu. Posiadanie doniczkowego aloesu jest bardzo praktyczne. Niektórzy drobno siekają wnętrze liści (skórki nie wolno zjadać) i wrzucają je np. do miodu, aby wzmocnić jego działanie na poprawę odporności, szczególnie w czasie zimy.