Jod jest pierwiastkiem, który jest konieczny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Odpowiedni poziom jodu gwarantuje produkcję hormonów tarczycy, które odpowiadają za dobry stan zdrowia. Biorą udział w prawidłowych przemianach białek, cukrów i tłuszczów. Uczestniczą też w procesie dojrzewania. Odpowiednią ilość jodu powinniśmy dostarczać wraz z pożywieniem, ale także z powietrza. Poważne konsekwencje psychiczne w wyniku niedoboru owego pierwiastka grożą dzieciom, których matki w ciąży nie dostarczały jodu swojemu organizmowi. To właśnie przyszłym mamom zaleca się najwyższe spożycie jodu wraz z pożywieniem oraz dostarczanie go podczas oddychania. Istnieją przypadki, kiedy niedobór jodu spowodował poronienia. Najwięcej tego składnika znajdziemy w rybach morskich. Bardzo dużo jodu zawiera flądra, więc warto wprowadzić ten gatunek ryby do swojego menu. O niedoborze jodu mogą zapomnieć osoby uwielbiające kawior i spożywające go w sporych ilościach. Polecany jest także dorsz, białe i czerwone wino oraz sardynki. Pamiętajmy, że zbyt mała ilość tego elementu w organizmie może powodować problemy z nauką u dzieci. Poważnym problemem są zaburzenia hormonalne związane z nieprawidłowym funkcjonowaniem tarczycy. Wszystkim osobom, którym brakuje jodu, zaleca się bardzo częste pobyty nad woda morską.