Przestrzeganie określonych przez specjalistów zasad żywienia nie dotyczy jedynie osób, które pragną zrzucić zbędne kilogramy. Odpowiednia dieta musi być przestrzegana także przez tych, którzy cierpią np. na cukrzycę. Okazuje się, że istnieje również szereg zasad, jakie powinny obowiązywać w kuchni osób chorych na astmę aspirynową. Są to ludzie, u których wykryto nadwrażliwość na niesteroidowe leki przeciwzapalne, czyli tzw. uczulenie na aspirynę. Obecność zbyt dużej ilości salicylanów w organizmie powoduje skurcz oskrzeli i duszności. Aby zapobiec takiemu stanowi, warto przestrzegać kilku reguł. Przede wszystkim w diecie nie powinny znajdować się produkty zawierające ekstremalnie wysoki poziom salicylanów i działające niczym aspiryna. Stąd konieczność rezygnacji np. z suszonych daktyli czy z malin, które w dzieciństwie niemal każdy miał podawane w postaci soku, gdy panował czas przeziębień i grypy. Szkodliwe są również produkty bogate w sztuczne barwniki i dodatki aromatyzujące. Możemy do nich zaliczyć m.in. kolorowe galaretki czy kisiele. Uważać trzeba na wiele przypraw (ziele angielskie, curry, imbir, cynamon) oraz na soki z warzyw i owoców. Kwas salicylowy występuje ponadto w kosmetykach, których używanie powinno być równie kontrolowane, jak dieta. Niebezpieczne są m.in. toniki oczyszczające cerę z zaskórników, które stosowane są niemalże przez każdego.