Brokuł – niezwykłe, zielone warzywo

0
261

Brokuł staje się coraz popularniejszym warzywem, jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Posiada wiele wartości odżywczych i soli mineralnych. Uznawany jest za najzdrowsze warzywa świata, zawiera mnóstwo niezbędnych dla organizmu składników odżywczych. Brokuł jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C, zawiera również witaminy A, B i PP a także magnez, fosfor, wapń żelazo. Ze względu na duże ilości kwasu foliowego jest szczególnie polecany kobietom w ciąży. Potwierdzono naukowo, że związki zawarte w brokułach, zwalczają i usuwają rakotwórcze komórki w nowotworach. Wspomagają pacjentów również w leczeniu przewlekłej obturacyjnej choroby płuc. Zalety brokułów służą każdemu z nas, więc powinny one jak najczęściej gościć i królować na stołach każdego z nas. Aby wydobyć w pełni ich drogocenne dla zdrowia właściwości, powinniśmy przede wszystkim spożywać je na surowo, lub gotować na parze, ponieważ tradycyjne gotowanie zmniejsza ilość leczniczych substancji. Z brokułów możemy tworzyć wiele potraw, również takich, którymi zajadać będą się dzieci. Brokuły w naszym kraju są coraz częściej docenianym warzywem, dostępnym w supermarketach prawie przez cały rok, w formie świeżej lub mrożonej. Warto ze względu na jego bezcenne właściwości włączyć je do naszego codziennego menu.