Atuty zdrowotne bakalii

0
190

Każdy z nas potrzebuje cukrów, aby mieć energię i dobry humor. Jednakże spożywanie słodyczy oraz słodzenie pokarmów cukrem białym jest absolutnie nie zalecane przez lekarzy. Radzą oni, aby cukier zastąpić w kuchni miodem, zaś czekoladki i cukierki bakaliami. Zarówno suszone owoce, jak i orzechy okazują się bardzo słodkie i smaczne, zaś ich przewagą nad słodyczami jest to, że nie zawierają tuczącego, odkładającego się w postaci tłuszczu cukru białego, jak również nie są konserwowane. Nadają się znakomicie zarówno jako przekąski, jak i jako dodatki do posiłków. Orzechy zawierają wiele magnezu, który pomaga w pracy mięśni oraz w koncentracji, ponadto są też źródłem zdrowego, nienasyconego tłuszczu oraz witamin z grupy b. Natomiast suszone owoce są niezastąpionym źródłem witamin i minerałów oraz błonnika, który pomaga w prawidłowej przemianie materii, a co za tym idzie, w utrzymaniu smukłej i zgrabnej sylwetki. W walce z nadmiarem ciała najlepsze okazują się suszone śliwki. Z kolei suszone morele znakomicie wpływają na cerę. Suszona żurawina zawiera zaś mnóstwo witaminy c. Oczywiście, lekarze zalecają, aby nie przesadzać z bakaliami, gdyż w nadmiarze nawet zdrowe produkty okazują się szkodliwe. Dla zdrowia warto zjeść jedną, czy dwie garście orzechów i suszonych owoców każdego dnia. Można jedną porcję bakalii wrzucić do porannego jogurtu, zaś drugą przekąsić na podwieczorek. Z pewnością, nasz organizm bardzo na tym skorzysta.